תוכן הקורס ומטרתו
תנו לאלוהים את אשר לאלוהים ותנו לקיסר את אשר לקיסר ? קריאה זו מהדהדת מזה 2000 שנה ברחבי העולם המערבי ועדין שואפת להסדיר את דרכיו של האדם בעולם. לקריאה זו יש גם משמעות ליחסי דת וכלכלה: היא קוראת להפרדה בין הספירות ומבקשת להציב ביניהם חומה ? זה לעולם הבא וזה לעולם הזה. זה עולם הרוח וזה עולם הרווח. זה עולם הדת וזה עולם הכלכלה.
אך היחסים בין הדת לכלכלה מורכבים יותר מקריאה זו. לעיתים אכן התיאולוגיה והמחשבה הכלכלית מבקשות ליישם הפרדה זו, אך בפועל אנו מגלים כי יש השפעה הדדית של זה על זה: הדת יוצרת צורות ואמונות כלכליות והכלכלה יוצרת טקסים ואמונות דתיות. ולעיתים אנו רואים (כמו אצל הנזירים מחד או תפיסה נאיבית של החילוניות) שיש דחייה של עולם אחד לטובת העולם האחר.
בקורס "דת וכלכלה" נבחן את הנושא מבחינת ההיבטים האנליטיים שלו ? יחסי הגומלין בין דת וכלכלה ? אך גם נראה כיצד דיכוטומיה זו בין העולמות ושבירתה באים לידי ביטוי בתקופות ובתרבויות שונות ובימינו.
תכני הלימוד:
- דת וכלכלה בעולם העתיק: היסודות הדתיים של הכלכלה; יהדות תנכית ותלמודית ? הכלכלה כנספח של המחשבה הדתית; גישות יווניות (אפלטון, אריסטו) הכלכלה כנספח של המחשבה המוסרית; גישות נוצריות (ברית חדשה, אוגוסטינוס, אקווינוס) ? על עשירים, עניים ומי יירש את העולם הבא.
- תקופת המדעים: שאלות על מהי דת ? גישות מרכזיות בחקר הדת (סוציולוגית, פסיכולוגית, מהותנית וכדומה) ושאלות על מהי כלכלה ? יסודות המחשבה הכלכלית בעבר ובהווה - על קפיטליזם, סוציאליזם ומה שביניהם.
- דת וכלכלה במחשבת העת החדשה: מאדם סמית ועד למחלוקת וובר-זומברט על מקורות הקפיטליזם
- דת וכלכלה במחשבת המאה ה-20: המחלוקת על החילון, והגלובליזציה של הכלכלה ושל הדתות
חובות הקורס:
? השתתפות פעילה בשיעורים וקריאת חומרי הלימוד
מטלת הסיום:
? מבחן בית/עבודה מסכמת. קריאה במאמר מהתחום וניתוחו בהתאם לשאלות מנחות וביחס לחומרי הלימוד של הקורס.
לסילבוס המפורט