חזרה

סילבוס

מספר קורס 0621-9040-01
שם הקורס היסטוריה קווירית וטרנסג'נדרית
יחידה אקדמית הפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין -
היסטוריה כללית
מרצה פרופ' איריס רחמימובצרו קשר
צור קשר דוא"ל: irisrchmmv@tauex.tau.ac.il
שעות קבלה בתאום מראשבניין: גילמן מדעי הרוח , חדר: 463
אופן ההוראה סמינר
שעות סמסטריאליות 4
סמסטר ב' תשפ"א
יום ד
שעות 16:00-20:00
בניין גילמן מדעי הרוח
חדר 304
קורס מקוון במלואו
אין סילבוס

תוכן הקורס ומטרתו


המונח "קוויר" (Queer) קיים בשפה האנגלית כ-500 שנים לתיאור משהו מוזר, שונה, יוצא דופן וייחודי. בשלהי המאה התשע-עשרה החלה המלה קוויר לתאר בני אדם שאינם בדיוק "נורמליים" מבחינה מינית ומגדרית. המונח צבר תוך זמן קצר משמעויות שליליות ביותר, ומשנות ה-40 החל להיות מוחלף במלה "גיי" (Gay) שנתפסה כפחות משפילה ומזלזלת. ב-25 השנים האחרונות נוכס המונח מחדש על ידי הקהילה הגאה וזכה לשיקום תדמיתי ולשימוש נרחב ביותר. הוא נפוץ מן השפה האנגלית לשפות רבות אחרות ועלה גם לארץ כחלק מ"התיאוריה הקווירית" הביקורתית, וכאפשרות להזדהות. המונח "קוויר" משמש כיום לתיאור אנשימות שאינם מזדהות עם המגדר שאליו שויכו עם לידתם, או שאינם מזדהים כהטרוסקסואלים. הוא מונח מאוד רחב ופתוח שמציע אפשרויות ההזדהות כמעט אינסופיות. ואכן, בעשורים האחרונים הופיעו תצורות הזדהות חדשות רבות, מעבר לארבע אותיות המקור של להט"ב (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרימות וביסקסואלים) ניתן למצוא גם "אינטרסקסים", "ג'נדרקווירימות", "א-סקסואלים", "פאנסקסואליות", "פוליאמורים" ועוד.

ההיסטוריה הקווירית מבקשת לספר את קורותיהן של כל הקהילות הלא קונפורמיות מבחינה מגדרית ומינית, ולהבינן אל מול הנורמות והמנהגים של זמנן. היא אחד התחומים המרתקים ביותר שהתפתחו בתחום ההיסטוריה החברתית והתרבותית. ברמה הבסיסית עוסקת ההיסטוריה הקווירית בהיווצרותם ההיסטורית של מיעוטים מיניים ומגדריים כקבוצות חברתיות מובדלות (ומופלות), ובניסיון של אותן קבוצות ויחידים להיאבק באפליה תוך שמירה על נאמנות לעצמיות הנון-קונפורמית.

בשנה"ל תש"פ הקורס יועבר לראשונה במתכונת המשלבת למידה תיאורטית עם עשייה חברתית משלימה.

החלק התיאורטי של הקורס, יתחיל עם עיסוק בהיווצרות מערכת המושגים המודרנית על מיניות ומגדר במרכז אירופה בשליש האחרון של המאה התשע-עשרה, בראשיתה של תנועת השחרור "הגאה" בגרמניה בסוף המאה ה-19 ובהתפתחויות בצפון אמריקה, בשליש השני של המאה העשרים, שם הופיעו מחד גיסא מנגנוני דיכוי והדרה רבי עוצמה ומאידך גיסא החלה לפעול תנועת השחרור הלהט"בית העכשווית על הישגיה, סכסוכיה הפנימיים החריפים והאג'נדות השונות שלה. החלק העיקרי של הסמינר יוקדש להיסטוריה קווירית מקומית, שהפכה בעשור האחרון מתחום שכמעט לא נכתב עליו דבר לאחד הענפים המשגשגים בהיסטוריה של ארץ ישראל/פלסטין במאה העשרים. בנוסף, הקורס ישים דגש על יחסם של ארגונים למיעוטים מיניים ומגדריים לאורך ההיסטוריה ועל המאבקים השונים והמגוונים של מיעוטים אלה, כולל בין כתלי האקדמיה.

בחלק המעשי, ישמש הסמינר כחממה לפיתוח מחקרים מקוריים ויישומיים בהיסטוריה קווירית, כחלק מתפיסה היסטורית אקטיביסטית שרואה בחשיפתה של ההיסטוריה הגאה חלק מרכזי במאבק של הקהילה לקבלה ולשוויון. במסגרת זו יתבקשו הסטודנטיות.ים להשתתף בפרויקט באחד משני ערוצים: 1. חקר היחס של ארגון מקומי (שיבחר מראש) כלפי מיעוטים מיניים, תוך בחינה ביקורתית של מנגנונים, קיימים או נדרשים, שנועדו לסייע להשתלבותןם המיטבית בארגון; 2. חקר היסטוריה אישית של אנשימות קוויריים, במטרה לקדם ולהנגיש את הידע על ההיסטוריה הקווירית בישראל. הפרויקט יעשה בתיאום עם צוות הקורס, ותינתן לסטודנטים הנחייה צמודה בביצועו.

במפגשים המסכמים יתבקשו הסטודנטים להציג את הפרויקט המעשי שביצעו.

המטלה המסכמת הכתובה - עבודה סמינריונית, רפראט מחקרי ו/או רפראט מעשי - יכולה להתבסס על הפרויקט המעשי (תוך כדי שילוב ממד היסטורי) או עבודת מחקר היסטורית רגילה.

חובות המשתתפים:



• פעילות מעשית (25%) בהיקף של 30 שעות לסמסטר.



• נוכחות חובה בשיעורים, קריאה משיעור לשיעור והשתתפות פעילה, כולל רפראט בכיתה (25%). בחצי השני של הסמסטר הסטודנטים יתבקשו להציג בכיתה את הממצאים הראשוניים מהעבודה המעשית שלהם - כצעד ראשון לקראת כתיבת העבודה המסכמת או כפרזנטציה העומדת בפני עצמה. משתתפים שיציגו את עבודתם יזכו לעידוד, הכוונה ומרחב אינטלקטואלי תומך.



• מטלה מסכמת: עבודה סמינריונית, רפראט מחקרי ו/או רפראט מעשי (50%). כל משתתפי הקורס מתבקשים להגיש מטלה כתובה. המטלה



לסילבוס המפורט
מטלות הקורס

עבודה סמינריונית
רפראט

ייתכנו מטלות נוספות
רשימת המטלות המלאה תופיע בסילבוס המפורט של הקורס.

דרישות קדם ספציפיות בקורס בהתאם לתוכנית הלימודים הנלמדת,
מופיעות בדף הידיעון של התוכנית



tau logohourglass00:00