חזרה

סילבוס

מספר קורס 1883-0605-01
שם הקורס דלתות מסתובבות: שאלות של מוסר וצדק חלוקתי
יחידה אקדמית תכניות לימוד מיוחדות -
מתחברים+
מרצה ד"ר יקותיאל שהםצרו קשר
צור קשר דוא"ל: shuhamiy@tauex.tau.ac.il
שעות קבלה בתאום מראשבניין: גילמן מדעי הרוח
אופן ההוראה שיעור
שעות סמסטריאליות 4
סמסטר ב' תשפ"ג
יום ד
שעות 16:00-18:00
בניין טרובוביץ - משפטים
חדר 304
אין סילבוס

תוכן הקורס ומטרתו

אנו שופטים את המצב הכלכלי חברתי בישראל ובעולם באמצעות מושג שהתפתח בתודעתנו. התפתחות שנתונה לשרירותיות של התקופה בה אנו חיים, התרבות שלתוכה גדלנו, מצבה הסוציואקונומי של משפחתנו בילדות ומאפיינים אחרים של חיינו. לעיתים רבות אנו לא מודעים לתוכנו של המושג והוא נשאר מוטמע בתודעה באופן מעורפל, ובכל זאת שיפוטי הצדק גורמים לנו להגיע למסקנות בדבר אירועים בעולם, ולעיתים רבות גורמים לנו רגשות מורכבים ותחושה של אי נחת ויתרה מכך אף מניעים אותנו לפעולה.
במאה ה-20 חילוקי דעות באשר למושג הצדק, ומושגים נגזרים ממנו, כמעט והביאו להרס של העולם במהלך המאבק בין ארה"ב לברה"מ. בישראל, בשנים שקודם להקמת המדינה התרחש מאבק אלים בין אנשי תנועת העבודה ובין הרוויזיונטיים על דמותו הכלכלית חברתית של היישוב היהודי. שיא המאבק סומן ברצח ארלוזורוב ובחתימה על "הסכמי שלום" שהושגו בשיחות ישירות בן גוריון וז'בוטינסקי בלונדון. עם הקמת המדינה מוסדותיה של הסתדרות העובדים בארץ ישראל הפכו למוסדות הראשונים של המדינה, ואנשי תנועת העבודה התברגו בצמרת השלטונית ויישמו מדיניות סוציאליסטית. רק כארבעים שנים לאחר מכן הצליח מנחם בגין לבצע מהלך פוליטי שהביא לשינוי במדיניות המדינה כנגזרת של תפיסת צדק ליברלית, ושאת שיאו ניתן לסמן בהפרדת החברות הממשלתיות בשנות ה-90. בקיץ 2011, התפתחה מחאה עממית רחבת היקף שסיסמתה הייתה "העם דורש צדק חברתי", אך נראה שתפיסת הצדק הליברלית של הימין הכלכלי כבר שקעה היטב בתודעת המוחים. דרישותיהם נוסחו ע"י יועצים כלכליים האמונים על כלכלה קלאסית של השוק החופשי.
הקורס "דלתות מסתובבות: שאלות של מוסר וצדק חלוקתי" יבקש להראות שמושג הצדק שאנו רגילים בו בישראל בעשור השלישי של המאה ה-21 אינו הפרשנות היחידה המתקבלת על הדעת. על כן אנו נציג גישות פרשניות שונות שהתפתחות לאורך 2500 שנותיה של תרבות המערב, מיוון הקלאסית, דרך ימי הביניים, העת החדשה והתקופה הפוסט מודרנית.
באמצעות דיון בגישות השונות לצדק כלכלי וחברתי יוכל כל אחד מהסטודנטים לברר לעצמו מהי ההשקפה שנראית לו נכונה. ראשית נהפוך המושג המעורפל והמקובל לברור וממוקד ולאחר מכן נציג אלטרנטיבות אפשריות והסטודנט יוכל בפעם הראשונה בחייו לבחור באופן מודע מהי תפיסת הצדק המקובלת עליו.
אחרי שנניח את התשתית התיאורטית למושג הצדק נקיים שש הרצאות אורח שתחשופנה בפנינו תחומים מרכזיים בהוויה הישראלית המתמודדים עם אתגרים של צדק חלוקתי, בהם, בין היתר, חינוך, רווחה, בריאות, צבא וסביבה.



לסילבוס המפורט
מטלות הקורס

בחינה סופית

ייתכנו מטלות נוספות
רשימת המטלות המלאה תופיע בסילבוס המפורט של הקורס.

דרישות קדם ספציפיות בקורס בהתאם לתוכנית הלימודים הנלמדת,
מופיעות בדף הידיעון של התוכנית



tau logohourglass00:00