חזרה

סילבוס

מספר קורס 1883-0901-01
שם הקורס האתיקה של הביג דטה בעיר החכמה
יחידה אקדמית תכניות לימוד מיוחדות -
מתחברים+
מרצה ד"ר רונית פוריאןצרו קשר
מנחה מר עופר ברטלצרו קשר
צור קשר דוא"ל: purianro@tauex.tau.ac.il
שעות קבלה בתאום מראשבניין: מיטשל סטודנט
צור קשר דוא"ל: oferbartal@tauex.tau.ac.il
שעות קבלהבתאום מראש
אופן ההוראה שיעור
שעות סמסטריאליות 4
סמסטר א' תשפ"א
יום א
שעות 18:00-20:00
בניין
חדר
אין סילבוס

תוכן הקורס ומטרתו

קורס זה יפגיש את הסטודנטים עם דילמות אתיות, ועם היבטים פסיכולוגיים, סוציולוגיים, כלכליים וגיאוגרפיים בעידן של ביג דטה, מערכות מידע, אלגוריתמים וטכנולוגיות אוטונומיות וחכמות.
תופעות דרמטיות שמאפיינות את העשורים האחרונים הן הגידול באוכלוסיית הערים, והעמקת השליטה של שירותים דיגיטליים בחיי היומיום. מערכות מרושתות המאפשרות זרימות של נתוני עתק חוללו שינויים נרחבים בכללי המשחק הכלכליים והחברתיים. כיצד בני האדם משפיעים על הטכנולוגיה ומעצבים אותה? מהי ה"אחריות" הנדרשת בעיצוב טכנולוגיות אוטונומיות וחכמות? למי שייך המידע, מי הבעלים של תוצאות הניתוח ואילו שימושים מותר לעשות בהן? השינויים המהירים באים לידי ביטוי בשאלות חדשות, מסמסטר לסמסטר: שאלות על פרטיות וניתוח התנהגויות, מסחר בנתונים, עיצוב תודעה, וקרבות שליטה בחברות ובמדינות. האם ההתנהגות ברשת, נתוני המשתמשים, והזהות של קהילות ומגזרים הם אבני הבניין של העיר, או חומרי בעירה לצורכי רווח והון פוליטי? האם אלגוריתמים יכולים לקדם שוויון הזדמנויות, וכיצד נוצרות הטיות, בלמידת מכונה ובחברה בכלל, נוכח פערי הידע הגדלים והקיטוב בין מגזרים. איך מגינים על הזהות הדיגיטלית של יחידים וחברות בעידן של למידת מכונה ואוטומציה מוגברת?
ניתוח דפוסי תנועה ותחלואה, בארץ ובעולם, משקף היענות להנחיית הרשויות בזמן משבר הקורונה. הבדלים בין דמוקרטיות מערביות לאחרות חושפים חוסן עירוני ולאומי. אין מחיר לבניית אמון. המשתמשים המייצרים נתוני התנהגות הם לא קהל פסיבי. ואם האזרחים הם יצרני הנתונים, מהן הדרכים לגשת לנתונים, ולקדם אינטגרציה בין נתונים מסוגים שונים, חוצי-תחומים, כדי לנתח ולהבין טוב יותר תהליכים עירוניים, אזוריים ובינעירוניים.
בקורס נציג דוגמאות למוצרים החדשים ולהשפעותיהם הסביבתיות וההתנהגותיות, ונסקור את יחסי גומלין בין הפיזי לדיגיטלי, בדפוסי התנועה, בהתפשטות תחלואה, בתרבות ובערכים. בעשור האחרון חל זינוק במהירות הפיתוח של מוצרים דיגיטליים חדשים, ומאז פרוץ משבר הקורונה אנו עדים לחשיבות הקשרים בין התאוצה הטכנולוגית לבין מהירות התגובה של הרשויות, ולאמון בקרב הציבור הרחב בהחלטות מדיניות. בהתאם, הרצאות המבוא בקורס יספקו את הרקע ומושגי היסוד הנדרשים: היבטים חברתיים, התנהגותיים וסביבתיים בעידן הערים החכמות, מגמות בפיתוח תוכנה וחדשנות, והצורך האתי ? יהוו בסיס רעיוני לקורס. בהמשך הקורס נבחן טכנולוגיות עירוניות מפרספקטיבות שונות, ונשתמש בנתונים ממקורות שונים, שיתופיים ופתוחים, להכרת שיטות לניהול הנתונים, ולהמחשת החשיבות שבארגון זרימת המידע.
במהלך השיעורים נזהה השפעות אפשריות, חברתיות וסביבתיות, של מנגנונים טכנולוגיים; נבחן ונציע פתרונות.
הקורס ישלב עשייה חברתית, שתתבצע בפרויקט קבוצתי. הדגש בפרויקט יהיה על פיתוח מסגרות לאיסוף ולניתוח הנתונים, להמחשת החשיבות שבארגון המידע וניהול הנתונים, ולהכרת כלים בתחום. הסטודנטיות/ים יקשרו את הידע התיאורטי לכדי ידע יישומי, על ידי התנסות בזיהוי צורך, תכנון פתרון והוצאתו לפועל תוך הפעלת שיקולים אתיים וחברתיים.



הסילבוס המפורט מפורסם לתלמידי הקורס בלבד
מטלות הקורס

עבודת בית

ייתכנו מטלות נוספות
רשימת המטלות המלאה תופיע בסילבוס המפורט של הקורס.

דרישות קדם ספציפיות בקורס בהתאם לתוכנית הלימודים הנלמדת,
מופיעות בדף הידיעון של התוכנית



tau logohourglass00:00